Susanna Inglada, hands, Just Like Escher, Museum Escher in het Paleis

Henri Jacobs en Susanna Inglada in Escher in Het Paleis

 

Henri Jacobs (1957) en Susanna Ingalda (1983) nemen deel aan Net als Escher in Museum Escher in Het Paleis. In de tentoonstelling laten kunstenaars en ontwerpers werk zien dat verwant is aan de wereld van Maurits Cornelis Escher.

Henri Jacobs maakte een nieuwe versie van zijn Ceramic Floor Mosaïc, Kolkata Pavement Patterns dat bestaat uit keramische geometrische componenten die op de vloer worden samengevoegd tot een mozaïek. In de tekeningen van M.C. Escher en het mozaïek van Henri Jacobs staat het gegeven van vlakvullingen centraal. Waar bij Escher een precieze en perfecte uitwerking van de patronen voorop staat is in het mozaïek van Henri Jacobs sprake van een vrijere benadering waarbij vormen, patronen en kleuren speels en soms tegendraads worden gecombineerd. Het werk gaat terug op een residency in 2015 in Kolkata waar Henri Jacobs de patronen en vormen van de bestratingen in de stad in tekeningen vastlegde. In 2018 zette hij deze tekeningen in het Europees Keramisch Werkcentrum om in ruimtelijke keramische vormen. Sindsdien ontwikkelt hij het mozaïek dat daaruit ontstond nog steeds verder.

Susanna Inglada laat twee houtskool tekeningen zien van reusachtige handen, die worden gecombineerd met Escher’s intrigerende werk waarin twee handen elkaar tekenen. Tijdens een residency in Rome In 2020 onderzocht Susanna Inglada de manier waarop vrouwen worden weergegeven in de barokkunst. Een van de werken die haar opvielen was Bernini’s Roof van Proserpina in de Galleria Borghese. Pluto’s handen die Proserpina vastgrijpen inspireerden haar voor de houtskooltekeningen van enorme klauwende handen.

03-11-2023 t/m 24-03-2024. Museum Escher in Het Paleis
Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Meer info op: escherinhetpaleis.nl