Martin Fenne, Fire, 2023, satinpiping, paper, aluminium mesh 78 x 140 cm
Martin Fenne, Fire, 2023, satinpiping, paper, aluminium mesh 78 x 140 cm

Nu:

 

The Logic of Turbulence

Karin van Dam
Martin Fenne

 

tekeningen, ruimtelijke werk, textiel werk

 

19 oktober t/m 17 november 2024
vernissage zaterdag 19 oktober 15:30 uur

 

In Karin van Dam’s (1959) werk is al een aantal jaren een verschuiving zichtbaar van een focus op de stedelijke omgeving naar structuren die in de natuur op micro niveau aanwezig zijn. De stad zag ze al als een organisch geheel dat zich constant ontwikkelt. Met collega kunstenaar Ed Pien (1958) maakte ze verschillende reizen door Canada, recent verbleef ze met hem in een residency in Burnaby, British Columbia. Over de drooglegging van een lokaal groot meer met de vissterfte als gevolg en de impact op de bewoners toont ze nu een serie tekeningen. Daarnaast is een doorlopend fries van tekeningen te zien waarin celstructuren zich aaneenschakelen. De vormen zijn vergelijkbaar met mosselbanken die zich aan de kust in de dynamiek van eb en vloed ontwikkelen. De tekeningen worden zoals altijd uitgebreid met ruimtelijke objecten, bollen omwikkeld met wol en rondgebreide vormen die ze in het Textielmuseum Tilburg ontwikkelt. Met de tekeningen en ruimtelijke objecten schakelt Karin van Dam van de overkoepelende stedelijk structuren naar een micro niveau, de bouwstenen van de natuur die ze tastbaar wil maken.

In het Textielmuseum Tilburg is Karin van Dam’s installatie Spinning Up Spinning Down te zien, t/m 15 juni 2025

TextielMuseum, Goirkestraat 96, Tilburg, zie www.textielmuseum.nl

Martin Fenne (1964) heeft vanaf 2003 een zeer arbeidsintensieve techniek ontwikkeld waarin hij satijnen strips reepje voor reepje aan elkaar naait. Daarbij maakt hij geraffineerd gebruik van kleur en verwijst ook naar de kunstgeschiedenis met schilders als Giotto en Piero della Francesca die kleur gebruiken om hun figuren volume te geven. De afgelopen twee jaar werkte Fenne aan een nieuwe serie waarin hij de vier natuurlijke elementen uitbeeldt. Aanleiding waren de overstromingen in Zuid Limburg van een aantal jaar terug waarmee Fenne impliciet ook raakt aan de klimaatscrisis. In het eerste werk in de reeks geeft hij waterplanten wuivend in de stroming van een beek weer, vuur is een dramatische bosbrand met intense goud rode vlammen die knagen aan zwarte stammen. Aarde wordt verbeeld als een geologische afzetting in okers en bruinen waarin zich een grote steen heeft vastgezet, lucht is een dynamische wolkenhemel. Met de vier werken verwijst Fenne ook naar de verschillende sferen in Dante’s Divina Commedia. Ze zijn elk 78 x 140 cm groot en hebben op de vloer steeds een even grote perspex bak met afknipsels van de satijnstrips. De werken aan de wand krijgen daarmee een compleet willekeurige echo in hetzelfde materiaal en kleur.

In Kunsthal Kade Amersfoort is een textielwerk van Martin Fenne te zien in de tentoonstelling Slaap, t/m 5 januari 2025.

Kunsthal KAdE, Eemplein 77, Amersfoort, zie: kunsthalkade.nl