Art Island

Dirk Zoete

ruimtelijk werk, tekeningen

stand 30

17 t/m 19 mei 2024

fort eiland IJmuiden
meer informatie op www.art-island.nl

Art Island vindt plaats op een unieke locatie: het fort eiland in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. In het laat negentiende eeuwse bakstenen fort brengen 33 vooraanstaande galeries solo exposities, verder is er een presentatie van de post academische instelling De Ateliers en Sheriffe kunstboeken.

Galerie Maurits van de Laar toont in stand 30 ruimtelijk werk en tekeningen van Dirk Zoete (1969). Zijn gestileerde menselijke figuren worden opgebouwd uit geometrische vormen, ontwapenend en speels in hun uiterste eenvoud. Ze lijken verre neven van Malevich’ suprematistische figuren of Oskar Schlemmer’s kostuums uit het Triadische Ballet.

Dirk Zoete maakt eerst een versie in karton die wordt overgezet in metaal en daarna zo wordt beschilderd dat de schetsmatigheid van het papieren model bewaard blijft. De contouren van de gezichten worden eerst uitgeschraapt in een blok klei waarop dan plasticrete, een soort arcylhars, wordt gegoten zodat de positieve vorm van het gezicht tevoorschijn komt. In de stand worden de sculpturen op vier tafels gepresenteerd, aan de wand komen pasteltekeningen en figuren opgebouwd uit metalen strips, wol en gips.

Bezoekers worden naar het eiland gevaren, vertreklocatie is Sluisplein 80 IJmuiden. De galerie heeft nog enkele kaarten beschikbaar, graag aanmelden via info@mauritsvandelaar.nl