Dirk Zoete, Gardener. Martin Assig, Seelen, Sympathisantin
Dirk Zoete, Gardener. Martin Assig, Seelen, Sympathisantin

Nu:

 

 

Doppelmensch

Martin Assig, Dirk Zoete

 

werk op papier, tekeningen, sculpturen

 

9 februari t/m 16 maart 2025

 

 

In de tentoonstelling Doppelmensch komt het werk van twee kunstenaars samen die elkaars werk kennen en bewonderen. Martin Assig en Dirk Zoete richten zich in hun kunst beiden op de basale dingen van het bestaan, het menszijn in al zijn aspecten en het verlangen naar een leven in harmonie met de natuur en de wereld.

Martin Assig (1959) werkt sinds 2009 aan zijn zogeheten St. Paul serie. Hiermee verwijst hij zijdelings naar Paul Klee die in zijn werk meerdere stijlen en motieven naast elkaar gebruikte. De St. Paul serie een soort vrijplaats waarin Martin Assig kan citeren, verwijzen naar andere kunstenaars en zijn eigen werk en kan variëren van concrete mensfiguren tot abstracte patronen en vormen. Typisch is de combinatie van tekst en beeld die bij Paul Klee ook vaak aanwezig is. De essentiële dingen van het leven staan centraal; hoe verhoudt de mens zich tot de ander, de wereld, het leven en de dood. Martin Assig weet deze serieuze thematiek op een ontroerende manier weer te geven, vaak met een lichtheid en humor die de toeschouwer optillen. In 2017 kwam daar de serie Seelen bij waarin hij ook naar het leven na de dood kan verwijzen, het domein van de ziel. In de tentoonstelling is een selectie werken uit de St. Paul en Seelen series te zien, aangevuld met twee monumentale werken op paneel en kleinere inkttekeningen.

Ook Dirk Zoete (1969) heeft een seriematige manier van werken. Na zijn tekeningen van theatrale podiums met daarop mensfiguren, gebouwen en constructies begon hij zijn series Study for Cactus Species en daarop aansluitend de Cactus Derivatives. Dirk Zoete speelt hierin met abstracte basisvormen waarmee hij de cactus opnieuw uitvindt en organische vormen kan laten veranderen in een soort machientjes met wieken. Zo creëert hij een denkbeeldig herbarium waarin een speelse vrijheid en de verwondering over de natuur aanwezig is. In de expositie is ook een Cactus Derivatives tekening uitgevoerd in borduuurwerk op textiel door Els Huygelen, Dirk Zoete’s partner.

De laatste jaren maakt Dirk Zoete ook steeds meer ruimtelijk werk, gestileerde mensfiguren die ook weer zijn opgebouwd uit geometrische vormen. Het zijn een soort verre neven van Kazimir Malevitsj’ suprematistische figuren of de kostuums uit Oskar Schlemmer’s Triadische Ballet. Door hun uiterste eenvoud en speelsheid ontroeren ze de kijker. Zeer recent maakte Dirk Zoete een aantal tekeningen van landschappen in Puglia met gestileerde bomen en velden. Deze tekeningen zijn kleurig en sluiten aan op zijn colour studies waarin mensen in kostuum op een podium zijn geplaatst. Dirk Zoete laat in de expositie ruimtelijke figuren en tekeningen zien die in een dialoog met Martin Assig’s werk worden gepresenteerd.