Jan Brokof, Stan Klamer

collages, houtsnedes, tekeningen

21 maart t/m 18 april 2010

Jan Brokof (1977) groeide op in de voormalige DDR, de leefwereld en vormgeving van zijn jeugd, zoals de Plattenbau flatgebouwen, speelt een belangrijke rol in zijn werk.
Ooit maakte hij in houtsnede op ware grootte een drie-dimensionale reconstructie van zijn jongenskamer, compleet met sanseveria’s in de vensterbank en posters van Billy Idol, Baywatch en Madonna aan de wand. Daarnaast maakt hij meer vrije voorstellingen in vrolijke kleuren en een affiche-achtige stilering, waarin menselijke interactie en sociale verhoudingen worden verbeeld. In de tentoonstelling is onder meer het werk Ich reise (allein) te zien. Hierin wordt in een collagetechniek een leefwereld getoond vanuit het perspectief van een kind: met een schoolbord, een moederfiguur, maar ook wolven in een bos, gestileerde monsters en doodskoppen.

Stan Klamer (1951) vat het tekenen en schilderen op als een vorm van cartografie. Door de werkelijkheid te abstraheren tot een kaart ontstaat er ruimte voor het weergeven van ideeën en gedachten. Vaak verbeeldt Stan Klamer eilanden. Het eiland vormt een in zich gesloten wereld die door zijn geïsoleerde ligging ruimte biedt aan experimenten en de ontwikkeling van fantasieën. In andere tekeningen zie je lijnenstelsels die doen denken aan de plattegrond van een metro. Zo wordt je van een punt naar het andere gevoerd, langs steeds veranderende planten en bloemen. Soms is de reis ook expliciet zoals in de tekening waar met symbolen en pictogrammen de reis van Odysseus wordt verbeeld.