BLAZOEN Christie van der Haak

installatie

8 januari t/m 5 februari 2012

In de installatie BLAZOEN toont Christie van der Haak (1950) nieuwe stofontwerpen, die zijn geïnspireerd op het wapen (in de heraldische betekenis) of blazoen, waarmee al eeuwenlang de identiteit van een individu, familie, groep of staat wordt aangeduid. Dierfiguren zoals leeuw, hert, griffioen en architectonische motieven; kastelen en torens komen veelvuldig voor naast gestileerde bloem- en bladvormen. Het wapen definieert niet alleen de collectieve identiteit van een groep, maar sluit ook anderen die niet tot die groep behoren buiten. De door Christie van der Haak ontwikkelde variant op de heraldiek trekt zich niet veel aan van voorgeschreven regels en is tot op zekere hoogte tongue-in-cheek. Ze verwijst hiermee impliciet naar de problematiek van het buitensluiten van groepen en het verdwijnen van tolerantie die steeds manifester wordt in de huidige samenleving.

In de voorruimte van de galerie hangen aan de rechterwand ontwerptekeningen voor de stoffen, op de muur daar tegenover hangen zijn vijf verschillende stoffen opgespannen op spieramen naast elkaar. Op de vloer ligt een felgekleurd tapijt met daarop een bank van ontwerper Piet Hein Eek bekleed met een stof van Christie van der Haak. In de overgang naar de achterruimte hangen banieren met heraldische motieven vrij in de ruimte. Aan de wand links hangen stoffragmenten die zijn gemonteerd op golvende metalen bladen. Als in een wapenkamer hangen ze als schilden naast en boven elkaar. De achterwand van de galerie is bedekt met op spieraam gespannen stof met heraldische motieven. Op de rechterwand is een zwart wit wandkleed van cashmere stof te zien, naast ontwerptekeningen in inkt en potlood. Midden in de ruimte liggen op een tafel nog tien jacquard geweven katoenen kleden. Het concept van de expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Asmir Ademagic.

Komende zomer neemt Christie van der Haak deel aan een belangrijke tentoonstelling van Nederlandse ontwerpers en vormgevers. De expositie getiteld Dutch Design vindt plaats in het Schloss Oranienbaum, in Oranienbaum Wörlitz, Duitsland nabij Dessau. In het paleis zal in vijftig vertrekken werk te zien zijn van onder meer Hella Jongerius, Marcel Wanders, Jurgen Bey, Viktor & Rolf, Gijs Bakker en Piet Hein Eek. Christie van der Haak zal er haar stofontwerpen tonen. Het hedendaagse design zal een relatie aangaan met de historische architectuur, meubels en voorwerpen van het paleis. 26 april t/m 30 september 2012 Schloss Oranienbaum. zie: www.oranienbaumexhibition.com