Christie van der Haak, Elmar Trenkwalder

installatie, sculpturen

3 september t/m 1 oktober 2017

Christie van der Haak (1950) maakte eind jaren 80 naam met schilderijen van Madonna’s waarvan ze de gezichten gedeeltelijk verborg achter patronen. Sindsdien is het ornament een constante in haar kunst. De afgelopen vijftien jaar stapte ze geleidelijk over van het schilderen naar het ontwerpen van patronen voor wandkleden, panelen en meubelstoffen. De ontwerpen bestaan meestal uit florale vormen die worden gespiegeld en verdubbeld, zodat symmetrische vormen ontstaan die doen denken aan Art Deco patronen. In de galerie maakt Christie van der Haak een installatie met behang, epoxyhars panelen, schilderijen, stoelen en een vloerkleed. Door de patronen in het behang en de panelen afwisselend te vergroten en te verkleinen ontstaat een gelaagd totaalbeeld waarop je moet in- en uitzoemen.

Ook bij de Oostenrijkse beelhouwer Elmar Trenkwalder (1959) speelt ornament een belangrijke rol. In zijn keramische beelden zie je een eigenaardige samensmelting van erotiek en architectuur. De uitbundige vormentaal is verwant aan de barok die zo’n grote bloei kende in Oostenrijk, maar bevat ook elementen uit de hindoeïstische kunst. In de tentoonstelling zijn onder meer sculpturen te zien van een monstrans, barokke praalwagens en een groot beeld van een tronende madonna geflankeerd door welvende, organisch gevormde zuilen. Door de combinatie van Christie van der Haak’s patronen en de barokke sculpturen van Elmar Trenkwalder ontstaat een eigentijdse Wunderkammer, overrompelend en bijna psychedelisch.

zie recensie Sandra Smets in NRC Handelsblad: www.nrc.nl/

Op het moment is een installatie van Christie van der Haak te zien in Villa Mondriaan in Winterswijk, t/m 25 februari. Elmar Trenkwalder toonde recent een grote sculptuur in de tentoonstelling Sexy Ceramics in Museum Het Princessehof Leeuwarden.
zie: villamondriaan.nl en www.princessehof.nl