ENCHANTED
Christie van der Haak

schilderijen, textielwerken, keramiek

29 november t/m 20 december 2015

Christie van der Haak (1950) heeft 26 november jongstleden voor haar omvangrijke oeuvre de Ouborgprijs 2015 ontvangen. De Ouborgprijs bestaat uit een geldbedrag, een uitgebreide publicatie, vormgegeven door Studio Renate Boere, en een expositie in het Gemeentemuseum Den Haag, getiteld Sproken/Fairy Tales, van 28 november t/m 31 januari te zien in de Projectenzaal van het museum.

In de jaren tachtig maakte Christie van der Haak furore met schilderijen van madonna’s die ze gedeeltelijk overschilderde met ornamentale vormen. Het ornament is sindsdien een constante in haar werk. Rond 2003 stapte Christie van der Haak geleidelijk over op het ontwerpen van textielpatronen, die ze gebruikt voor autonome kunstwerken als wandkleden en tapijten maar ook toepast als meubelstof en wandbespanning.

Bij de installatie Sproken/Fairy Tales in het Gemeentemuseum zijn de wanden van de projectenzaal bedekt met ornamentale patronen waarop onder meer schilderijen uit de serie Apocalyptische Ruiters zijn gehangen. Meubels bekleed met Christie van der Haak’s stoffen, keramische schalen en glazen inktvissen maken de installatie tot een Gesamtkunstwerk.

Parallel is in Galerie Maurits van de Laar de tentoonstelling Enchanted te zien. Hierin toont Christie van der Haak haar lievelingsschilderijen die ze door de jaren heen voor zichzelf bewaarde, samen met met textielontwerpen, stoffen en keramische schalen. Enchanted is een exquis retrospectief van 1982 tot heden van de ontwikkeling van haar oeuvre, dat fascineert en betovert door het uitbundige en geraffineerde gebruik van ornament en kleur.