COMPLETE COLLAPSE

Henri Jacobs, Ria Pacquée

tekeningen, foto’s, video

10 april t/m 15 mei 2016

Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het werk Complete Collapse van Ria Pacquée (1954). Opgebouwd uit euromuntjes verwijzen de woorden naar de financiële crisis die begon met het instorten van de Lehman Brothers Bank in 2008. Ria Pacquée heeft altijd een sterk maatschappelijke, sociale component in haar werk. Die is zowel actief met performances in de openbare ruimte als registrerend door het fotograferen van de stedelijke omgeving, door haar streetrambling genoemd.

Onlangs was ze in Myanmar om daar het dagelijkse leven vast te leggen. In de tentoonstellig toont ze een serie foto’s waarin telkens een cirkelvormig voorwerp opduikt, analoog aan de ronde vormen van de muntjes in het Complete Collapse werk. Ook is de video Running Around te zien waarin ze in haar woonplaats Antwerpen rondjes rent rond afgetakeld straatmeubilair, verwaarloosde gebouwtjes en perkjes.

Henri Jacobs (1957), toont nieuwe Journaal Tekeningen, een serie werk waaraan hij in 2003 begon. De serie komt voort uit een opdracht die Henri Jacobs ooit aan zijn studenten gaf: teken dat wat je op een dag opvalt of je bezighoudt, waarmee hij ze bevrijdde van de druk een onderwerp uit te denken. Hij ging die methode daarna in zijn eigen werk toepassen, en zo  ontstond een steeds groeiende serie tekeningen waarin vormen en motieven worden ontwikkeld en weer losgelaten om ruimte te geven aan nieuw onderzoek en experiment in het tekenen.

De motieven en vormen in de tekeningen van Henri Jacobs sluiten aan op de cirkels in Ria Pacquée’s foto’s. In de tentoonstelling wordt hun werk door elkaar geweven getoond, Henri Jacobs maakt in de galerie ook twee grote wandtekeningen met cirkels en met een pied de poule motief. In Juni zal hij in het museum BOZAR in Brussel twee vergelijkbare wandtekeningen maken. In september neemt Galerie Maurits van de Laar in BOZAR deel aan de beurs Art On Paper met een solopresentatie van Henri Jacobs’ werk.