Lotte van Lieshout, Robert Nicol (UK)

schilderijen

19 april t/m 11 mei 2014

Lotte van Lieshout (1978) schildert vanuit een sterk persoonlijk standpunt haar beleving van de wereld. Vaak is ze zelf in de schilderijen aanwezig, in de directe leefomgeving van huis en atelier maar ook in een gefantaseerde setting, waarin ze ook verwijst naar de kunstgeschiedenis. Door het gebruik van felle kleuren en kleine ingrepen in het beeld geeft ze de voorstelling een magische lading.

In Klokhuis krijgt een vrouw een vogelkop, in 671SK schildert ze een bunker in de duinen bij nacht, waarvoor een naakte vrouw een koffer opent die een schat lijkt te bevatten. Het element van het blootleggen komt vaker terug in het werk, als een metafoor voor het ontdekken en vangen van motieven en beelden tijdens het proces van het schilderen.

Robert Nicol (UK, 1980) studeerde aan de Glasgow School of Art en de Royal College of Art, London. Op een directe manier verwant aan volks- en outsider kunst schildert hij een eigenaardige wereld waarin menselijke angsten, hoop en verlangens centraal staan. Vaak zijn dat panoramische landschappen waarin kleine figuurtjes absurde handelingen verrichten.

Door die absurditeit ontstaat er afstand waarmee we ons eigen bestaan opnieuw kunnen bekijken en relativeren. Nicol put zowel uit de high en low art, van de Italiaanse Renaissance schilderkunst tot de beeldwereld van videogames. Vaak is er ook een duistere kant in de voorstelling aanwezig die zorgt voor een subtiele spanning in het werk.