Martin Fenne

textielreliefs

10 januari t/m 07 februari 2016

 

Martin Fenne (1964) maakt textielreliëfs met glimmende reepjes stof die hij dakpansgewijs over elkaar legt. In het verleden maakte hij daarmee onder meer de serie Sleepers waarin mensen liggen of zitten op matrassen. In de werken die daarop volgen wordt het onderwerp neutraler: kartonnen dozen die volgens dezelfde arbeidsintensieve methode worden opgebouwd uit satijnen biezen. Omdat de zittende of liggende mensen nu ontbreken onttrekt de voorstelling zich aan een directe identificatie en gaat de aandacht heen en weer tussen de concrete vorm van de doos en de abstracte structuur van de horizontelen en verticalen van de reepjes stof. De voorstelling is opgebouwd in een kleurstelling die heel subtiel in elkaar overgaat of juist sterke contrasten heeft, door de vleug van het glimmende satijn wordt die werking versterkt.

Martin Fenne baseert zijn werken op dozen die hij op straat vindt. Ze zijn het bijproduct van een nieuwe economische realiteit waarin een groeiende stroom goederen via internet verstuurd en vervoerd wordt. Opengesneden, gescheurd,
plat gevouwen en ontdaan van hun inhoud dragen ze de sporen van hun eerste, economische geschiedenis. Door de dozen vervolgens te vouwen, te stapelen, te schuiven en te combineren ontstaat er een nieuw beeld waarin onderhuids verwijzingen naar een maatschappelijke, politieke en ecologische problematiek aanwezig zijn.