Places We Have Never Been Before

Robbie Cornelissen, Karin van Dam

tekeningen, ruimtelijk werk

09-05 t/m 20-06-2021

Karin van Dam (1959) en Robbie Cornelissen (1954) maakten in 2017 in de Cacaofabriek Helmond en tijdens de Biënnale van Karachi in 2019 gezamenlijke installaties waarin ze met hun tekeningen, animaties en objecten de grenzen tussen het platte en het ruimtelijke lieten vervagen.

Karin van Dam maakte in 2017 met de Taiwanees-Canadese kunstenaar Ed Pien (1958) een reis door Canada waardoor haar aandacht verschoof van stedelijke structuren naar natuurlijke vormen en de geometrische patronen die daaraan op micro niveau ten grondslag liggen. Na de reis ontstond de serie The Path of the Caterpillar waarin ze met brede grafietstiften samengestelde cirkels tekent die verwijzen naar celstructuren. Ook ging ze in het Textiellab van het Textielmuseum Tilburg experimenteren met een geavanceerde breimachine waarmee ze met een mix van wol en monofilament (nylon) ruimtelijke objecten produceerde die doen denken aan insecten, mossen en plantvormen. De structuur van de gebreide stof is strak, bijna technologisch waardoor er een spanning ontstaat tussen de organische vormen van de objecten en de high-tech uitstraling van het materiaal.

Robbie Cornelissen maakte een andere ontwikkeling door met zijn serie The Space of Absence die hij tijdens een residency in Japan in 2019 verder uitwerkte. Hij laat hierin zijn sturende rol als tekenaar van architectonische voorstellingen los door op A4 en A3 velletjes met grafiet in draaiende bewegingen tot een abstract beeld te komen. De grafiettekeningen hebben geen perspectivische diepte maar krijgen door ze in een grid te hangen een ruimtelijke structuur. Cornelissen laat de abstractie zo een belangrijkere rol spelen en geeft de toeschouwer meer ruimte om het werk te interpreteren. Daarnaast werkt hij verder aan zijn bekende architectonische tekeningen, recent voltooide hij een nieuwe monumentale versie van Naked, waarin de grote hal in het Dogenpaleis in Venetië het uitgangspunt is.
Robbie Cornelissen en Karin van Dam laten deze nieuwe werken nu zien in een installatie waarin het vlakke en ruimtelijke, het architectonische en organische in elkaar overlopen, maar ook het labyrintische en transparantie een rol spelen. Places We Have Never Been Before verwijst naar het verkennen van het begrip ruimte op zich maar ook naar de recente ontwikkelingen in het werk van beide kunstenaars.

zie artikel Lucette ter Borg in NRC Handelsblad