The New Room
Robbie Cornelissen

tekeningen, animaties

18 juni t/m 16 juli 2017

Robbie Cornelissen (1954) is een tekenaar die de grenzen van het medium onderzoekt. Onlangs was in de Cacaofabriek Helmond de indrukwekkende installatie Kantelpunt I, waarin zijn tekeningen een samenspel aangingen met de ruimtelijke voorwerpen van Karin van Dam. De tekeningen van Robbie Cornelissen fungeerden niet alleen als beeld met een imaginaire ruimte maar hadden ook een fysieke rol. Twee reusachtige lijntekeningen hingen verticaal in de ruimte, als een waterval van lijnen die van vijf meter naar beneden stroomde, even concreet als Karin van Dam’s objecten en ruimtelijke constructies.

In Robbie Cornelissen’s solotentoonstelling in de galerie zullen meerdere tekeningen op groot formaat uit Kantelpunt 1 worden getoond, samen met klusters van kleinere werken.

Naast het traditionele tekenen werkt Robbie Cornelissen in de doorlopende serie
The Number 9 Sessions aan animaties. In een stop–motion techniek waarin elke nieuwe getekende lijn gefotografeerd wordt, onderzoekt hij hoe de tekening zich kan ontwikkelen van een abstracte, platte compositie tot een concrete ruimtelijke, en architectonische voorstelling. In de tentoonstelling worden ook recente animaties uit The Number 9 Sessions serie getoond.

In het werk is de mens meestal afwezig waardoor je moeilijk kunt bepalen wat de schaal van de ruimtes en voorwerpen is. In de laatste aflevering van het kunstprogramma Panorama Pijbes, over het fantasielandschap, legt Robbie Cornelissen uit dat de magie van de tekening hierdoor bewaard blijft en de kijker verleid wordt de ruimte te ‘betreden’ en te onderzoeken.