The Wild

Anouk Griffioen, Jim Holyoak, Ed Pien, Sebstiaan Schlicher

tekeningen, werk op papier

7 januari t/m  4 februari 2018

 

De wildernis heeft de mens altijd aangetrokken door haar puurheid en schoonheid maar ook angst aangejaagd door de gevaren die er schuilgaan. Eeuwenlang was de natuur dominant en potentieel gevaarlijk maar in de huidige tijd is de balans omgeslagen. Onze steeds verder oprukkende beschaving misbruikt en bedreigt de nog overgebleven ongerepte natuur. In het werk van de deelnemende kunstenaars krijgt de wildernis verschillende gedaanten.

Jim Holyoak (1978) tekent naar directe waarneming de vegetatie en dieren van de Canadese wouden. Zijn tekeningen zijn niet uitsluitend registraties van de natuur maar bieden ook ruimte aan het imaginaire en kunnen verwijzen naar levensvormen en dieren die zijn uitgestorven.

Zijn landgenoot Ed Pien (1958) die ook vaak bossen afbeeldt experimenteert nu met water uit de Atlantische oceaan dat hij op zwart papier aanbrengt. Na verdamping laat het een patroon van zoutkristallen achter dat hij aanvult met witte inkt. Hierdoor ontstaan beelden van ruimtes die lijken op grotten, waarin spookachtige wezens verschijnen. Anouk Griffioen (1979) staat bekend om haar tekeningen op groot formaat van bossen en planten die de toeschouwer als het ware omhullen. In de expositie laat ze een nieuw groot werk zien van grillige dode bladeren die lijken te transformeren tot een wild beest. Bij Sebastiaan Schlicher (1975) is de wildernis een schuilplaats voor fanatici en survivalists die wanhopig proberen de onbeduidendheid van hun bestaan te overwinnen, ver weg van de beschaafde wereld. Patti Smith verwoordde dat ooit als: “Outside of society they are waiting for me, outside of society is where I want to be”.