TURQUOISE

Funda Alkan, Sibel Horada, Gül Ilgaz

borduurwerk, installatie, foto’s
2 t/m 30 september 2012

In het kader van 400 jarige Turks-Nederlandse betrekkingen exposeert Galerie Maurits van de Laar werk van drie Turkse kunstenaars van Daire Gallery, Istanbul. Eind 2010 waren Seekee Chung, Ed Pien, Zeger Reijers en Justin Wijers van Galerie Maurits van de Laar te gast bij Daire Gallery in Istanbul.

Het geïdealiseerde beeld van de vrouw dat in de media en reclame wordt uitgedragen is een terugkerend thema in het werk van Funda Alkan (1985). Al een tijd werkt ze aan een serie over klassieke filmsterren als Vivien Leigh en Ginger Rogers. Ze borduurt de portretten op canvas in een rasterpatroon dat doet denken aan de schilderijen van Roy Lichtenstein. De huiselijke techniek van het borduren vormt een bijna ironisch contrast met de glitz en glamour van de wereld van de filmsterren.

Van Sibel Horada (1980) is het werk Urban Knights te zien: een serie van tachtig dia’s van stoelen en banken die ze tussen 2007 en 2010 fotografeerde op de trottoirs en straten van Istanbul. Verder toont ze Continuous Monument dat bestaat uit een streng van haar eigen vervilte haar dat ze nog steeds aanvult zodat het werk blijft groeien. Fotograaf en video kunstenaar Gül Ilgaz (1962) laat foto’s zien waarin water een prominente rol speelt. In Out of the Blue drijven een vrouw en een man boven elkaar, Being Held laat de handen van een man en vrouw zien die elkaar onder water bij de polsen vastpakken. Het beeld is zowel teder als verontrustend: is het een begroeting of redden ze elkaar? Drie recente foto’s hebben een vergelijkbare dualiteit: het serene beeld van een vrouw die uitkijkt over de zee wordt ontregeld door de steen die vlak langs haar hoofd wordt geworpen.

Daire Gallery and Galerie Maurits van de Laar danken het Office for Culture and Promotion of Turkey voor het onderstreunen van de tentoonstelling