Bad Times – New Religion

Marie Civikov, Kim Hospers, Marjolijn van der Meij, Justin Wijers

schilderijen, tekeningen

19 oktober t/m 17 november 2013


In tijden van crisis en tegenslag zoekt de mens van oudsher zijn toevlucht tot de religie. Ook nu worden steeds meer wanhopige mensen in de armen van God gedreven. Het vinden van een leidraad waarlangs zij hun leven kunnen inrichten lijkt onmogelijk. Politieke- en economische systemen falen, wetenschap weet niet te overtuigen waardoor angst, agressie en intolerantie de kop opsteken.

Bij Kim Hospers (1982) staat de tv centraal, het medium dat zo bepalend en richting- gevend is dat het de godsdienst bijna vervangt. In series kleine tekeningen probeert hij de eindeloze stroom van televisiebeelden vast te leggen en terug te brengen tot hun essentie.

In de schilderijen van Marie Civikov (1979) krijgen traditionele ikonen van macht iets kwetsbaars: een afbeelding van God die Nike gympen draagt wordt overschreven door een computer errorcode waarin zich een verborgen boodschap bevindt. Marjolijn van der Meij (1970) richt zich in haar tekeningen vaak op het occultisme en collectivisme, in een groot werk vermengt ze de verering van een Koreaanse varkensgod met beelden van jongeren op een socialistisch jeugdkamp uit de jaren dertig. Bij Justin Wijers (1981) zijn bad times aanwezig in de vorm van verkeers- en geweldsslachtoffers die hij heel precies natekent van het internet. Vervolgens voorziet hij ze van aantrekkelijke kleuren, teksten en miniaturen en verleidt daarmee de toeschouwer het beeld van dichtbij te bekijken.