Die Landschaft ist das Wichtigste

Diederik Gerlach

schilderijen, werk op papier, collages, video

24 november t/m 22 december 2013

Het landschap is het onschuldige verkenningsterrein van de reiziger, het speelveld van de angstdroom of de afgebakende ruimte van een dictator. Het landschap biedt de mogelijkheid om optimaal ruimte te suggereren op het platte vlak, maar ook om een soeverein podium te scheppen voor de gedachtegang van de kunstenaar.

Diederik Gerlach (1956) laat in de tentoonstelling Die Landschaft ist das Wichtigste uiteenlopende vormen van het landschappelijke beginsel aan bod komen. In zijn typische palet van gemengde kleuren legt hij beeldfragmenten van landschappen naast en over elkaar, die uit de herinnering lijken te komen, maar toch bestaan. In de serie Ost zijn het (stads)landschappen uit de voormalige DDR, in Kino worden portretten van filmdiva’s geplaatst naast afbeeldingen van vakantieoorden.

De ruimte in de schilderijen is meestal dubbelzinnig, aan de randen wordt de voorstelling afgebroken of het beeld is verticaal in tweeën gedeeld alsof je een opengeslagen boek bekijkt. Vaak staat er midden in het beeld een ornamentale vorm, zoals de lantaarn, zonnewijzer of gestileerde plant in de Ost schilderijen. Zo’n Fremdkörper zet het schilderij in beweging, de ogenschijnlijk vertrouwde voorstellingen die herinneren aan reisfoto’s of ansichtkaarten worden hiermee op scherp gezet en krijgen een bredere betekenis.

Naast de schilderijen op paneel toont Diederik Gerlach een serie van 21 collages van Berlijn, waarbij de geschiedenis als een ongenaakbaar bergdecor boven de stad uittorent. Op basis van deze collages is een video gemaakt getiteld Piz Berlin die als DVD in een kleine oplage te koop is.