Die Zeit Ist Jung.

Diederik Gerlach – schilderijen

1 mei t/m 5 juni 2011

Diederik Gerlach (1956) laat vijfentwintig kleine schilderijen op paneel zien, opgedeeld in vijf thema’s: Humor, Stimmung, Waldkammer, Quelle en Einsam. De titel van de tentoonstelling zelf: Die Zeit Ist Jung is een knipoog naar het lied Die Welt War Jung, ooit vertolkt door Marlene Dietrich. Ook in zijn schilderijen verwijst Diederik Gerlach regelmatig naar het verleden. Hij put daarbij uit zijn archief van afbeeldingen uit oude reis- en reclamefolders en fotoalbums maar citeert ook uit de kunstgeschiedenis, met name de Duitse Romantiek. Na een zorgvuldig proces van formeren en deformeren krijgen deze beelden een nieuwe gedaante. Meestal is dat een alpine wereld die verborgen lagen en citaten bevat. De ruimte in het schilderij is dubbelzinnig, aan de randen wordt de voorstelling afgebroken of het beeld wordt verticaal in tweeën gedeeld als een opengeslagen boek. Vaak plaatst Diederik Gerlach midden in het beeld een ornament  of embleem. Zo’n Fremdkörper brengt het schilderij in beweging: de ogenschijnlijk vertrouwde voorstellingen die herinneren aan oude ansichtkaarten worden hiermee op scherp gezet en krijgen een bredere betekenis.

Diederik Gerlach beschouwt de grondslag van zijn werk als autobiografisch, maar het schilderij is geen reconstructie van zijn herinneringen. Er is eerder sprake van een sublimatie van het verleden, hij creëert als het ware geheel nieuwe herinneringen die autobiografisch zouden kunnen zijn.

Als een aanvulling op zijn eigen werk nodigt Diederik Gerlach elf kunstenaars uit om een werk te tonen dat op een of andere manier verband houdt met de romantiek: Martin Assig, Andrea Baumgartl, Frank Van den Broeck, Seekee Chung, Robine Clignett, Marcel van Eeden, Tobias Gerber, Dieter Mammel, Erik Pape, Hélène Penninga en Ronald Versloot zullen één wand in de tentoonstelling vullen met een romantisch werk.

zie online recensie Kunstbeeld: www.kunstbeeld.nl
Die Zeit Ist Jung werd door Trendbeheer gekozen tot galerie-tentoonstelling van het jaar 2011: www.trendbeheer.com