Justin Bennett (UK) Pascale-Sophie Kaparis (F)

animatie, video, tekeningen, werk op papier

12 juli t/m 3 augustus 2014


Justin Bennett (1964) is een internationaal bekende geluidskunstenaar die zich speciaal interesseert voor stedelijke structuren. Zijn recente video Dream Map Sao Paolo is een geluidswandeling waarin een verteller je rondleidt aan de hand van de dromen van inwoners. Geluiden opgewekt door de magnetische velden rond elektriciteitsdraden en aanhoudende brommende tonen (zogeheten drones) begeleiden de tocht door de stad.

In de expositie toont Justin Bennett ook de eerste fase van zijn project Blueprint, een animatievideo waarin de plattegrond van een stad zich ontwikkelt. De animatie is gebaseerd op cyanotypieën, een procedé waarbij papier na belichting blauw kleurt. De animatie moet ook gaan dienen als partituur voor musici die reageren op de veranderingen in de plattegrond.

Pascale-Sophie Kaparis (1959) tekent een organische variant van structuren die zich ontwikkelen. In de serie Eye geeft ze met rode inkt de adertjes in het oog weer die zich steeds verder vertakken. In de achterzaal van de galerie hangt ze drie grote vellen papier vrij in de ruimte die aan de voorkant een close up van het netwerk van adertjes tonen, aan de achterkant is het oog in zijn geheel te zien.

Deze tekeningen moeten net als de Blueprint video van Justin Bennett gebruikt worden als partituur voor een geluidswerk. In de Mental Shapes tekeningen geeft Pascale-Sophie Kaparis weer hoe de informatie die we via het oog binnen krijgen wordt omgezet door het brein. Hierbij dekt ze de getekende rode lijnen gedeeltelijk weer af met TippEx waardoor een gelaagd beeld ontstaat.