Dingen die mij opvielen

Erik Pape

schilderijen, schetsboeken, video’s

5 september t/m 10 oktober 2021

Erik Pape (1942) heeft vanaf het begin van zijn lange carrière een fascinatie voor de stad Parijs. Achtereenvolgens schilderde hij het Canal St. Martin en de ronde vijvers in de Tuilerieën om daarna overbekende beelden als de Notre Dame, Gare du Nord, Sacré Coeur, weer te geven om te zien of hij het cliché daarin kon beteugelen.
Na die periode werd het Place Stalingrad met zijn bovengrondse metro viaduct zijn motief. Vanaf 2017 begint hij de serie Dingen die mij opvielen waarin hij niet meer de architectuur van het viaduct afbeeldt maar ogenschijnlijk onbeduidende dingen op en rond het plein.

Die lopen uiteen van schoenen, kookgerei of vazen in winkeletalages, de plat du jour in de bistro tot een stadsklok, matrassen van clochards , uithangborden en afgedankt meubilair. Erik Pape isoleert die beelden en zet ze tegen een gekleurde achtergrond waardoor het alledaagse en prozaïsche van de stedelijke ruimte in een ander licht komt te staan en bijzonder wordt. In de meest recente werken schildert Erik Pape planten en bloemen als hondsdraf, akkerwikke en gele lis die hij dicht bij huis vindt en thuis in een vaas zet. Daarmee komt zijn eigen woonplaats Delft naast Parijs zijn schilderijen binnen.