Generate

Erik Pape, Dieter Mammel, Tobias Lengkeek

schilderijen

open op afspraak t/m 18 augustus 2019

Generate is een tentoonstelling over drie schilders van drie generaties die laat zien dat de schilderkunst nog altijd een vitaal medium is, waarin de kunstenaar ook maatschappelijk engagement toont.

Erik Pape (1942) heeft al het grootste deel van zijn carrière Parijs als onderwerp met zijn iconische plekken als de vijvers in de Tuilerieën, en later ook de Notre Dame en Eiffeltoren, beelden waarvan hij het cliché wilde overwinnen en hernieuwen als onderwerp. De afgelopen drie jaar schildert hij juist alledaagse zaken die hij op en rondom het drukke verkeersplein Place Stalingrad tegenkomt, getuigen van een onopgesmukte en soms rauwe werkelijkheid van deze metropool.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Dingen die mij opvielen, een overzicht van Erik Pape’s schilderijen vanaf 2017, over het leven van alledag op het Place Stalingrad.

Dieter Mammel (1965, Reutlingen, Duitsland) schildert met inkt op onbewerkt nat canvas waardoor de verf uitvloeit en zich vertakt. Zijn huidige schilderijen gaan over de sublieme schoonheid van het poollandschap dat wordt bedreigd door de gevolgen van de klimaatsverandering. Als in een schilderij van Caspar David Friedrich is de mens aanwezig als een nietige figuur, hier is hij tegelijk ook de oorzaak van de dreigende vernietiging van deze habitat.
Tobias Lengkeek (1991) probeert in zijn werk de tijd te vangen. In de Debris schilderijen geeft hij beschadigde of afgedankte objecten weer. Ooit waren die heel en nieuw, door ze te schilderen wil hij hun vorige leven zichtbaar maken. De Alteration schilderijen tonen gebouwen of structuren die worden gerenoveerd of gesloopt, dit proces van verandering legt hij vast. De schilderijen worden gepresenteerd in een houten raamwerk dat net voor de wand vrij in de ruimte staat.

zie recensie Albertus Pieters op villalarepubblica