Susanna Inglada, The City, 2023, charcoal, acrylic, pastel on coloured, collaged paper, 245 x 400 cm
Susanna Inglada, The City, 2023, charcoal, acrylic, pastel on coloured, collaged paper, 245 x 400 cm

Nu:

 

Is This Desire? 

Susanna Inglada

 

installatie met collage tekeningen
textielwerk, keramiek, animatie

03-12-2023 t/m 14-01-2024

 

 

Met de titel Is This Desire? verbindt Susanna Inglada (1983) de verschillende thema’s die ze de afgelopen jaren in haar werk ontwikkelde. Het verlangen kan een positieve maar ook negatieve kracht zijn in onze samenleving. Verlangen naar gelijke rechten, solidariteit, liefde en moederschap en daar tegenover de honger naar macht, dominantie en gewin.

Vanaf het begin staan de machtsverhoudingen tussen mensen in Susanna Inglada’s werk centraal. In haar expressieve en theatrale collagetekeningen zijn mensen met elkaar verwikkeld in een heftige soms zelfs gewelddadige interactie waarbij de een de ander probeert te domineren. In de Crowd serie mondde dat uit in kluwen van worstelende armen en benen, waarin het individu opgaat in een anonieme massa.

In 2020 onderzocht ze tijdens een residency in Rome hoe de vrouw door mannelijke kunstenaars wordt uitgebeeld in de barokkunst. In Bernini’s roof van Proserpina is ze hulpeloos slachtoffer met als andere uiterste de Medusa als het archetype van de fatale vrouw. In Susanna Ingalada’s recente textielsculptuur is Medusa juist slachtoffer die na haar verkrachting door Zeus door Athene uit jaloezie wordt veroordeeld tot een bestaan als monster. De rol van de vrouw, de mannelijke blik en gender komen daarmee meer op de voorgrond.

Moederschap is een ander belangrijk thema in het recente werk van Susanna Inglada, onder meer met de animatie Entre tu y yo (tussen mij en jou) waarin ze op indringende wijze een mislukte zwangerschap verbeeldt. In de tentoonstelling komen al deze thema’s samen met twee monumentale collagewerken, animatie, keramiek- en textielwerken, die in de galerieruimte worden overkoepeld door een dak van getekende bladeren dat vanaf het plafond naar beneden hangt.

Tot 12 november was de expositie Is This Desire? te zien in Centrum voor Actuele kunst El Mèdol in Tarragona, Susanna’s eerste solotentoonstelling in haar geboorteland Spanje. Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen.

Susanna Inglada’s textielsculptuur van de huilende Medusa is recent verworven door Museum Het Valkhof Nijmegen en van 19 november t/m 14 maart te zien in de expositie Craft ! Now in Museum Coda in Apeldoorn.

In de tentoonstelling Net als Escher toont ze twee houtskooltekeningen van enorme klauwende handen, geïnspireerd op Bernini’s sculptuur waarin Pluto Proserpina vastgrijpt. Museum Escher in het Paleis, t/m 24 maart 2024.