Simone Albers, Prima Materia 2, 2023, wood, rope, ceramics, metal, acrylic, paper, sand, 90 x 270 x 270 cm
Simone Albers, Prima Materia 2, 2023, wood, rope, ceramics, metal, acrylic, paper, sand, 90 x 270 x 270 cm

Nu:

 

Myriad Ways of Being ~

Being of Myriad Ways

 

Simone Albers

winnaar Sieger White Award 2022

 

schilderijen, ruimtelijk werk

08 t/m 26-11-2023

Zie Keeley Haftner’s recensie op Jegens & Tevens

Op verzoek van de Sieger White Stichting en het Cultuurfonds organiseert Galerie Maurits van de Laar de expositie Myriad Ways of Being ~ Being of Myriad Ways van Simone Albers, winnaar van de Sieger White Award 2022. De prijs en de daaraan verbonden publicatie worden op woensdag 8 november rond 19:00 uur overhandigd aan de kunstenaar.

Simone Albers (1990) is gefascineerd door de wetmatigheden in de kosmos en de complexiteit van de natuurlijke wereld. Ze benadert deze fenomenen vanuit een natuurwetenschappelijke en een filosofische invalshoek om door te dringen tot wat verborgen ligt achter het direct waarneembare. Ze schakelt daarbij tussen groot en klein, van microscopische celstructuren tot zwarte gaten in het universum.

Haar schilderijen zijn opgebouwd uit zachte geometrische vormen in pasteltinten waarop scherp geaccentueerde linten zich als een DNA streng over het doek slingeren. Daaraan zijn vormen gekoppeld die doen denken aan microscopisch kleine eencelligen, koralen of kwallen die je tegelijk ook op een macroniveau kunt lezen als hemellichamen en supernova’s. De linten zijn geschilderd met een mengsel van zand en verf waardoor ze scherpte en reliëf krijgen en lijken te zweven boven de zachte geometrische achtergrond. Hun wervelende vorm brengt het beeld in een continue beweging.

Ook in haar ruimtelijke werk gebruikt Simone Albers een verbindende vorm als een slingerende lijn of een ring waaraan kleinere organische objecten zijn gekoppeld. Zo krijgen de constellaties uit haar schilderijen een tastbare, ruimtelijke vorm waarmee ze het bewijs lijkt te leveren voor het bestaan van deze verborgen werkelijkheid.

De Sieger White Award is bestemd voor schilders tot 35 jaar uit oost-Nederland. De prijs bestaat uit een geldbedrag dat bestemd is voor een publicatie en een expositie in een gerenommeerde galerie in het westen van Nederland. Het boek en de tentoonstelling zijn bedoeld als een stimulans om de laureaat een stap verder te brengen in de ontwikkeling van diens oeuvre. Sinds 2012 reikt het Cultuurfonds elke twee jaar de Sieger White Award uit. De prijs is vernoemd naar het kunstenaarsechtpaar Fred Sieger (1902-1999) en Helen Sieger-White (1911-2010) en is geïnitieerd door de Sieger White Stichting.

In de publicatie Myriad Ways of Being ~ Being of Myriad Ways belichten auteurs Loes van Beuningen, Susan Peeters, Sabine Winters en Wouter Engelbart hoe Simone Albers de onzichtbare kosmos zichtbaar maakt en verbindingen legt tussen alles dat leeft en is. De publicatie is vormgegeven door Dana Dijkgraaf en uitgegeven door Jap Sam Books, 112 pagina’s softcover, ISBN 978-94-92852-98-4, te koop in de galerie, prijs €  20,-