Nu:

Dieter Mammel – TRANSIT

Jan Brokof – Cannibal Politics

schilderijen, collage tekeningen

11 juni t/m 09 Juli 2023

 

finissage zondag 9 juli van 13:00 – 17:00 uur

Door klimaatsverandering, politieke onrust, oorlog en migratie hebben we in onze tijd te maken met ingrijpende veranderingen die we vaak ervaren als overweldigend en verwarrend. In zijn nieuwste serie schilderijen Transit vertaalt Dieter Mammel (1965) dit gegeven van schijnbaar onbeheersbare krachten naar een menselijke maat. Mammel kent zelf de verhalen van zijn grootouders die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog over de Balkan naar Duitsland moesten vluchten.

In de schilderijen verwijst hij indirect ook naar zijn eigen jeugd. Een jongen speelt op het strand of kijkt in het water in een moment van introspectie en onschuld die later onvermijdelijk zal verdwijnen. Andere beelden zijn meer symbolisch zoals de man die door het water waadt, of expliciet met vluchtelingen in een winterlandschap of een aap die uit woede en onmacht krijst.

Dieter Mammel schildert met inkt op nat gemaakt canvas die daardoor uitvloeit in omfloerste maar intense beelden die aansluiten bij herinneringen en droombeelden. Bij de expositie verschijnt de catalogus TRANSIT.

Jan Brokof (1977) ontdekte een aantal jaren terug het verhaal van de 16e eeuwse avonturier Hans Staden die een verblijf bij een Braziliaanse kannibalen stam overleefde. In de beschrijving van de indianen en hun gebruiken geeft hij een beeld van de nieuwe wereld maar definiëert zichzelf daarmee vooral ook als Europeaan die vanuit westerse waarden denkt.

Jan Brokof gebruikte dit perspectief om een serie werken te maken waarin de fascinatie voor het onbekende en de ander de kern is. In zijn nieuwste reeks collage tekeningen Cannibal Politics past hij het kannibaliseren toe in culturele zin door elementen uit de pop- en internetcultuur te vermengen met klassiek en historisch beeldmateriaal.

In de collagetekeningen schildert hij met acrylverf galjoenen, naakten, tropische landschappen en golven in een affiche achtige stijl. Hij incorporeert hiermee actualiteit en geschiedenis, het zelf gemaakte en bestaande beelden. Jan Brokof ziet zijn methode van Cannibal Politics als therapie voor de moderne maatschappij.