Art Island

Susanna Inglada

textiel werk

26 t/m 28 mei 2023

fort eiland IJmuiden
meer informatie op www.art-island.nl

De kunstbeurs Art Island vindt plaats op een unieke locatie: het fort eiland in de monding van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. In het gangenstelsel van het fort brengen 36 vooraanstaande galeries en non profit instellingen presentaties die je niet snel zult zien op een reguliere beurs.

Galerie Maurits van de Laar toont een groot textielwerk van Susanna Inglada (1983) in kamer 25 aan de verbindingsgang op de eerste verdieping. Het werk ontstond na een residency in textielcentrum Lotto Zero in Prato, Italië waar Susanna Inglada vorig jaar experimenteerde met textiel. Medusa is haar eerste grote ruimtelijk werk in textiel, het werk werd in 2022 getoond in de tentoonstelling Paper Trails in Kunstlinie Almere.

Susanna Inglada stelt het cliché van Medusa als fatale vrouw bij door haar huilend uit te beelden: de twee blauwe bogen zijn de tranen die uit haar ogen vloeien. Medusa is het slachtoffer van Poseidon die haar verkracht waarop Athena haar uit jaloezie verandert in een gorgon met slangenhaar die iedereen versteent wie haar in de ogen kijkt.

Susanna Inglada deed tijdens een residency in Rome in 2020 onderzoek naar het beeld van de vrouw door de ogen van mannelijke kunstenaars in de kunstgeschiedenis. Vaak beweegt zich dat tussen de uitersten van vrome Madonna tot verdorven verleidster. Susanna Inglada’s Medusa is eerder slachtoffer, veroordeeld tot een bestaan als monster.