Marcel-van-Eeden-Hans-Thoma-Preis-1989-lightbox_snackbar

Marcel van Eeden wint Hans Thoma prijs

Marcel van Eeden (1965) heeft de Hans Thoma Prijs gewonnen die om de twee jaar wordt uitgereikt aan een kunstenaar geboren of werkzaam in de Duitse deelstaat Baden Württemberg. De prijs is vernoemd naar schilder Hans Thoma (1839 -1924) die van 1899 tot 1920 professor was aan de Academie van Karlsruhe en directeur van de Kunstgalerie Karlsruhe. Eerder werd de prijs toegekend aan onder anderen Silvia Bächli, Anselm Kiefer, Karin Sander, Thomas Ruff en Otto Dix. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een expositie met publicatie in het Hans Thoma Kunstmuseum in Bernau.

Marcel van Eeden, de huidige rector van de Kunstakademie Karlsruhe, maakte een serie gomdrukfoto’s van plaatsen waarlangs Hans Thoma had kunnen reizen toen hij in 1898 naar Amsterdam trok om de grote Rembrandt tentoonstelling te bezoeken. Tijdens zijn research voor het project stuitte Van Eeden op een anti semitisch en Duits nationalistisch engagement van Hans Thoma dat tot nu toe onbelicht was in de (kunst)geschiedenis.

in de tentoonstelling 1898 toont Marcel van Eeden zijn serie gomdrukfoto’s, samen met de door hem ontdekte documenten waaruit de anti semitische en nationalistische voorkeuren van Thoma blijken. De documenten hebben inmiddels een discussie in gang gezet om de prijs een andere naam te geven.

t/m 15 oktober, Hans Thoma Kunstmuseum, Rathausstr. 18, Bernau im Schwarzwald, Duitsland
meer info op: www.hans-thoma-museum.de
voor de publicatie 1898:  www.kerberverlag.com