Martin Assig

schilderijen, tekeningen

9 mei t/m 7 juni 2009

In het werk van Martin Assig (1959) is vaak een combinatie aanwezig van lichamelijkheid en spiritualiteit: het lichaam wordt weergegeven als een kwetsbare behuizing van de ziel. Recent maakte Martin Assig een serie tekeningen van gezichten en harten met de titel Beute: buit. Deze buit bestaat uit de motieven die de kunstenaar zich heeft eigen gemaakt. Hoofden en harten maken daar deel van uit. De hoofden zijn schematisch, in grove lijnen bijna primitief weergegeven. De gezichten zijn geheel behaard, hebben gesloten ogen en de monden zijn wijd opengesperd. Soms zijn op de tanden woorden geschreven als ‘kein Hunger’, ‘alles alles’, ‘warum essen’, wat duidt op een soort bezwering van onheil. Onder de harten staan teksten als ‘Du warst von Anfang an dabei’, of ‘Werde ich es merken wenn es geschieht’ waarmee wordt verwezen naar liefde en dood. De tekeningen zijn met houtskool op transparant papier gemaakt, waarop vervolgens vloeibare was wordt aangebracht. Hierdoor krijgen de tekeningen een warme, bijna schilderkunstige uitstraling.

Ook in de schilderijen maakt Martin Assig gebruik van was, die met pigment wordt vermengd. Voor sommige schilderijen gebruikte hij bestaande doeken van amateurschilders, die hij gedeeltelijk weer overschilderde met ornamentale patronen. Deze zijn opgebouwd uit meerdere ronde kernen, vanwaaruit zich lijnen uitbreiden over het beeldvlak, als energiebronnen die straling afgeven.

Nog tot en met 14 mei heeft Martin Assig in Spanje een grote overzichtstentoonstelling in het Centro de Arte Caja de Burgos (CAB), getiteld La Presa/Die Beute. Hier is werk te zien van 1995 tot en met 2008, waaronder een grote serie gezichten, waarvan in de galerie de meest recente versies te zien zijn.
zie: www.cabdeburgos.com