MILKWOOD

Johan Tahon – sculpturen

14 november t/m 24 december 2010

Johan Tahon (1965) toont in Galerie Maurits van de Laar de installatie MILKWOOD, vergelijkbaar met het werk dat hij presenteerde op Watou 2009, het jaarlijkse festival voor beeldende kunst en literatuur in West Vlaanderen. In de ruimte vertakken zich gipsen ‘lianen’ waaruit keramische hoofden groeien als paddenstoelen op de sporen van een zwam die grillig uitdijt. Daarnaast zullen ook recente keramische en gipsen sculpturen in een meer traditionele opstelling worden getoond.

In Tahon’s werk staat de mens centraal, die hij vaak weergeeft als een uitgerekte, breekbare gestalte. Zijn beelden geven uiting aan sterke emoties en tonen daarnaast een verlangen het menselijke tekort te ontstijgen en toegang te krijgen tot het hogere. Tot 2006 werkte Tahon uitsluitend in gips, dat hij na het uitharden met een bijl bijkapt tot de gewenste vorm. Het proces van opbouwen en bijwerken is sterk gevoelsmatig en intuïtief, wat zich vertaalt in het zoekende en kwetsbare dat zijn mensbeelden uitdrukken. Steeds is een notie aanwezig van de nietigheid van de mens tegenover het universum, of de onvolkomenheid van de mens tegenover het goddelijke, waarmee Tahon uiting geeft aan een basaal zoeken naar spiritualiteit.

Ook in de keramische beelden overheerst de mensfiguur. Het werken in klei stelt andere eisen, het werkproces bestaat eerder uit het toevoegen en modelleren van het materiaal, tegelijk is een grotere detaillering en verfijning mogelijk ten opzichte van de gipsen beelden. Vaak wordt van een hoofd of andere vorm een mal gemaakt die daarna weer wordt gebruikt als element in nieuwe beelden. Kenmerkend is het expressieve toepassen van witte glazuur, die grillig op de beelden wordt aangebracht.

Parallel aan de expositie in de galerie heeft Johan Tahon een solotentoonstelling in De Nederlandsche Bank, 12 november t/m 19 december, Westeinde 1, 1017 ZN Amsterdam. De tentoonstelling is op donderdag en vrijdag op afspraak te bezoeken, legitimatie verplicht, aanmelden op (020) 524 36 40 of e-mail: kunstcommissie@dnb.nl. Tot 9 januari 2011 heeft Johan Tahon een overzichtstentoonstelling getiteld Der Traum des Bildhauers, in het Gerhard Marcks Haus in Bremen: www.marcks.de