Robbie Cornelissen krijgt Fentener van Vlissingen Cultuurprijs

Aan Robbie Cornelissen (1954) is onlangs de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs toegekend. Hij ontvangt de prijs als waardering voor zijn bijzondere oeuvre en inspirerende bijdrage aan het internationale, nationale én Utrechtse kunst- en cultuurklimaat. Onlangs cureerde hij de spraakmakende tekeningen tentoonstelling De Line Up in het Centraal Museum Utrecht.

In het juryrapport wordt hij geprezen voor de veelzijdigheid van zijn oeuvre en zijn generositeit naar anderen toe: “…Zijn loopbaan als kunstenaar nam een belangrijke wending toen hij het tekenen als autonoom medium centraal stelde. Niet alleen het ambachtelijke karakter van zijn monumentale tekeningen en de rol van het tekenen in animatiefilms speelt daarbij een rol. Vooral in de wijze waarop Cornelissen vanuit de tekenkunst andere disciplines onderzoekt, gebruikt en ook weer loslaat, ligt zijn vernieuwende bijdrage…”  “…Cornelissen is bovendien een genereuze persoonlijkheid die een bijzondere bijdrage aan het Utrechtse kunstklimaat heeft geleverd…”

Robbie Cornelissen staat bekend om zijn tekeningen op groot formaat maar ook om het verkennen van de grenzen van het tekenen. Hij maakte meerdere animaties en liet publiek participeren in het maken van zijn tekeningen. Hij exposeerde in binnen- en buitenland onder meer in het Centraal Museum Utrecht, Gemeentemuseum Den Haag, Stedelijk Museum Schiedam, Hamburger Kunsthalle, de Biënnale van Lyon, Musée des Arts Décoratifs au Louvre, Pariis, York Quai Gallery Toronto, Songzhuang Art Centre, Beijing.

In januari exposeert Robbie Cornelissen samen met Rik Smits en Dirk Zoete in Galerie Maurits van de Laar in This Must be the Place, een tentoonstelling over imaginaire architectuur. 6 januari t/m 3 februari 2019.