Robert Nicol (UK), Olphaert den Otter

schilderijen

25 april t/m 17 mei 2015

Robert Nicol (1980 UK) schildert met acrylverf op perspex heel direct en tot in het kleinste detail landschappen en interieurs waarin je al snel absurde en groteske elementen ontdekt. Minuscule mannetjes zijn bezig met het ophijsen van een ijsklomp of sjouwen met een bovenmaatse hamburger.

De voorstelling kan ook een duistere wending nemen zoals het stilleven waar op een schilderspalet een afgehakt hoofdje ligt tussen de hoopjes verf. Door die absurditeit schept Nicol afstand om de dagelijkse werkelijkheid te relativeren. Hij put daarbij zowel uit de kunstgeschiedenis als uit de populaire beeldcultuur.

Olphaert den Otter (1955) schept geen absurde wereld om grip te krijgen op de realiteit, maar gebruikt juist foto’s van rampen en verwoestingen uit het dagelijks nieuws. In de serie World Stress Painting schildert hij op klein formaat op papier verwoestingen die door de mens zijn veroorzaakt door oorlogen, roofbouw of nalatigheid.

Soms past hij het beeld aan als de uitsnede te fotografisch is, of laat hij details van menselijke aanwezigheid zoals een schoen of kinderfietsje weg om het anekdotische te vermijden. Zo ontstaat een tot op zeker hoogte neutrale en absolute voorstelling die een fascinerende eigen schoonheid blijkt te bezitten ondanks de destructieve lading die in het beeld besloten ligt.