tekeningen, film Belgische beeldhouwers parallel aan Vormidable

Eva de Leener, Sophie Muller, Johan Tahon, Dirk Zoete, Ruben Bellinkx

24 mei t/m 21 juni 2015


België is dit jaar themaland van de beeldententoonstelling op het Lange Voorhout en Museum Beelden aan Zee, Den Haag. Aan de tentoonstelling getiteld Vormidable nemen vijfendertig hedendaagse Belgische beeldhouwers deel. Parallel toont Galerie Maurits van de Laar in samenwerking met Vormidable curator Stef van Bellingen tekeningen en een fim van vijf Vlaamse beeldhouwers.
Eva de Leener‘s (1978) tekeningen tonen mythische mensfiguren verwant aan outsiderkunst, archetypen afkomstig uit mythen en religie die ze vermengt met autobiografische elementen. Sofie Muller (1974) geeft het menselijk lichaam in haar werk op papier op een ijle maar tegelijk zeer indringende manier weer, ze gebruikt in haar tekeningen onder meer roet en bloed.

Ook bij Johan Tahon (1965) staat de mens centraal, het lichaam is bij hem vaak een kwetsbare behuizing van de ziel die juist door die onvolkomenheid een heel directe emotionele werking heeft. Dirk Zoete (1969) zet de mens in een bühne-achtige setting waarin hij theater en buitenwereld in elkaar laat overlopen. De harlekijnachtige figuren en dieren zijn geconstrueerd uit simpele geometrische vormen die als silhouetten een voorstelling geven tegen een lichte achtergrond. Ruben Bellinkx (1975) ondermijnt onze zekerheden door ingrepen te doen in de dagelijkse leefomgeving en dat op film vast te leggen. Zo komt er water uit een lamp boven een eettafel, in een ander werk blijkt de trofee aan de wand van een levend hert te zijn dat geduldig aan de andere kant van de muur op een platform staat.

voor sculptuur tentoonstelling Vormidable zie: http://beeldenaanzee.nl/vormidable