The Path of The Caterpillar

Karin van Dam, Ed Pien

tekeningen, werk op papier

2 september t/m 7 oktober 2018

Karin van Dam (1959) en de Canadees/Taiwanese kunstenaar Ed Pien (1958) ontmoetten elkaar in de jaren 90 in Parijs en hebben sindsdien een hechte vriendschap. Vorig jaar maakten ze samen een reis door Canada waarbij ze onder meer een ondergronds gangenstelsel bij de mijnstad Lethbridge bezochten. Op een andere locatie daalden ze af in een enorme kuil, een installatie van de Canadese kunstenaar Linda Duvall. Eenmaal in de afgegraven put raakten ze gefascineerd door de structuren en kruipgangen die insecten in de wanden hadden uitgegraven. Beide bezoeken leverden een intense ervaring op van het verbonden zijn met de aarde. Karin van Dam verwijst in haar werk vaak naar stedelijke en ondergrondse structuren.

In de tekeningen die voortkomen uit de reis door Canada verlegt ze de focus naar natuurlijke vormen en de geometrische patronen die eraan ten grondslag liggen. Met brede grafietstiften tekent ze samengestelde cirkels die verwijzen naar celstructuren, maar ook landschappen waarin aarden zuilen oprijzen.
Ed Pien toont een serie werken waarin hij met oceaanwater op zwart papier werkt.    Na verdamping laat dat grillige patronen achter die hij met witte inkt aanvult zodat grotachtige ruimtes ontstaan waarin spookachtige gedaantes opdoemen. Met het gebruik van oceaanwater laat hij het onvoorspelbare proces van verdamping en kristallisatie toe in zijn werk en geeft zo uitdrukking aan zijn fascinatie en ontzag voor de natuur.