Tomb of the Ordinary Man

Nare Eloyan, Jakup Ferri, Christie van der Haak
Marjolijn van der Meij, Zeger Reyers, Elmar Trenkwalder

tekeningen, werk op papier, ruimtelijk werk, sculptuur, textiel
17-02 t/m 17-03-2019

Tomb Of The Ordinary Man, samengesteld door Nare Eloyan (1988), toont kunst die dicht bij het dagelijks leven staat; als een soort etnografie van de urbane samenleving waarin de grens tussen high en low culture vervaagd is. Nare Eloyan vindt op markten en kringloopwinkels keramische vazen die ze ziet als materiaal dat de stedelijke omgeving haar aanreikt. Door ze te beschilderen verbindt ze haar kunst met de samenleving en geeft ze de vazen toegevoegde waarde. De wandkleden van Jakup Ferri (1981) hebben ook een aspect van hergebruik in zich. Met stukjes oude kleding maakt hij een mozaïek van een zomers zwembad met badende, liggende en spelende badgasten. De expositie is opgezet als een totaalinstallatie, het grote textiel mozaïek van Jakup Ferri zie je centraal op de achterwand van de galerie, vrij in de ruimte hangen twee kimono’s van Christie van der Haak (1950).

Marjolijn van der Meij’s (1970) vervormde fotoprints van kitscherige porseleinen beeldjes liggen als kostbaarheden in een vitrine, Zeger Reyers (1966) toont beeldjes van speelgoedaapjes die in porselein zijn gedoopt en gebrand in de oven.
In de voorruimte staat een lange tafel met de daarop de vazen van Nare Eloyan en aan de wand hangen twee tekeningen Elmar Trenkwalder (1959) in barokke keramische lijsten. Om naar de achterruimte te komen passeer je twee banen stof van Christie van der Haak die als een poort fungeren.
Wat deze werken verbindt is hun ambachtelijkheid en de ongekunstelde, speelse behandeling van alledaagse onderwerpen. Samen vormen ze de schatten in deze grafkamer, die geen blik biedt op het leven van een farao of koning maar op de eigentijdse wereld van de gewone man.