Tuna Enda

Elsbeth Ciesluk, Robine Clignett

werk op papier, tekeningen, houtsneden

17 oktober t/m 7 november 2021

Het werk van Robine Clignett (1948) en Elsbeth Ciesluk (1986) draait vaak om het moment waarop een vluchtige, terloopse gedachte of indruk wordt gevangen en actief wordt omgezet in een vorm. ‘Tuna Enda’ betekent in Swahili ‘We Gaan’, het drukt zowel het in beweging komen, maar ook in actie komen uit. Het krijgt nog extra betekenis doordat Elsbeth Ciesluk naast beeldend kunstenaar ook atleet is die op landelijk niveau onder meer de vijftienhonderd meter loopt. Haar werk bevat vaak raadselachtige teksten die bij de kunstenaar opkomen in de stilte van de nacht of tijdens het repetitieve proces van het werken aan houtsneden. Ze gebruikt ze als een zelfstandig typografisch beeld maar verwerkt woorden ook in composities samen met geometrische vormen die in horizontale lagen zijn gerangschikt. Ze doen denken aan de regels van een noteringssysteem van een choreografie of een partituur.
Bij Robine Clignett staat de werking van kleur centraal. Voor haar zijn kleuren zelfstandige entiteiten, persoonlijkheden met een karakter die elk een eigen reeks associaties oproepen.

Ze verenigen het onpeilbaar diepe van de nacht of het heelal met wat klein en dichtbij is zoals het deel van ons oog dat kleur ontvangt. Ze gebruikt titels als midnight, dawn, dusk om kleur aan de tijden van dag en nacht te verbinden en ze daarmee concreet te maken. Toch ziet ze kleur in haar werk niet zozeer als middel om iets letterlijk uit te drukken maar eerder als iets absoluuts waar je je aan moet overgeven.

In Tuna Enda tonen Robine Clignett en Elsbeth Ciesluk hun nieuwste werk. In de achterruimte van de galerie maakt Elsbeth Ciesluk een installatie van houtdrukken op verticale banen textiel, geïnspireerd op een Perzische miniatuur van een badhuis waarin banen stof te drogen worden gehangen. Verder zijn er twee video portretten van de kunstenaars te zien gemaakt door Jelle Posthuma waarin ook Elsbeth Ciesluk’s carrière als atleet aan bod komt.

portret Elsbeth Ciesluk  portret Robine Clignett

De tentoonstelling komt tot stand met de ondersteuning van Stroom Den Haag