EQUIPE 1 – 30 jarig bestaan Galerie Maurits van de Laar

13 t/m 28 november 2021

Op 24 maart 1991 opende de expositie Echoes of The Jungle van Marius van Dijk in Galerie Maurits van de Laar, toen nog gevestigd op Westeinde 203 in Den Haag. Het was de eerste tentoonstelling in een lange reeks die doorloopt tot nu. In die dertig jaar ontwikkelde de galerie zich, net als de groep kunstenaars waarvan Robine Clignett, Diederik Gerlach, Marcel van Eeden, Erik Pape en Dieter Mammel vanaf de beginjaren door de galerie worden vertegenwoordigd.

Tekenen werd gaandeweg de rode draad in het programma met Martin Assig, Marcel van Eeden, Robbie Cornelissen, Karin van Dam, Ed Pien, Stan Klamer en meer recent, Dirk Zoete, Henri Jacobs, Susanna Inglada, Cedric ter Bals en Paul van der Eerden & Romy Muijrers. Maar die focus op tekenkunst sloot niet het schilderen, ruimtelijk werk of installaties uit. Hoogtepunten waren onder meer Zeger Reyers spectaculaire borden installatie Hard Water en Air Conditioning waarbij hij de galerie omtoverde tot een kas met winterrogge. Of Christie van de Haak’s installaties Stof, Blazoen en de duo tentoonstelling met Elmar Trenkwalder waarin zijn sculpturen werden omgeven door haar patronen.

Door de jaren heen zijn in de galerie samenwerkingen, uitwisselingen en vriendschappen ontstaan tussen kunstenaars, curatoren en verzamelaars. De galerie groeide daarmee uit tot wat ze nu is, een groep mensen die aan elkaar verwant is en elkaar inspireert en steunt. Ik ben daar oprecht dankbaar voor en vier het jubileum met twee groepstentoonstellingen EQUIPE 1 en EQUIPE 2 waarvoor ik u van harte uitnodig.

Aan EQUIPE 1 nemen deel:
Cedric ter Bals, Paul van der Eerden/Romy Muijrers, Jan Brokof, Christie van der Haak, Susanna Inglada, Henri Jacobs, Dieter Mammel, Marjolijn van der Meij, Erik Pape, Zeger Reyers, Sebastiaan Schlicher, Elmar Trenkwalder, Ronald Versloot, Peter Vos, Dan Zhu, Dirk Zoete.