Art On Paper Brussel 2019

Robbie Cornelissen

tekeningen, animaties

24 t/m 27 oktober 2019
BOZAR Brussel : www.artonpaper.be

met dank aan het Mondriaan Fonds

Op Art On Paper Brussel brengt Galerie Maurits van de Laar in stand 29 een solo presentatie van Robbie Cornelissen (1954), waarmee hij debuteert in België. In de stand is een combinatie te zien van een tekening op groot formaat: Naked, The Great Chamber Hall, een serie kleinere tekeningen en de animaties The Labyrinth Runner en De slag bij Hernen.

Op het ogenblik verblijft Robbie Cornelissen in een residency in Tokyo. Vooruitlopend daarop maakte Cornelissen verschillende tekeningen van tempels en het door de atoombom verwoeste Hiroshima. Deze tekeningen zijn op Art On Paper Brussel te zien.

Robbie Cornelissen staat bekend om zijn tekeningen op groot formaat en het verkennen van de grenzen van het tekenen. In het Gemeentemuseum Den Haag toonde hij in 2011 een tekening van een enorme bibliotheek, met 2,4 bij 12 meter zijn grootste werk tot nu toe. Deze tekening werd ook getoond op de Biennale de Lyon: A Terrible Beauty is Born, gecureerd door Victoria Noorthoorn.

In zijn animaties experimenteerde Robbie Cornelissen onder meer met computer aided design (o.a. in The Labyrinth Runner ), om daarna terug te keren tot de basis van het tekenen. Daarbij wordt de voorstelling in een stop motion techniek op één blad papier met houtskool opgezet, uitgeveegd en weer opgebouwd. De meest recente animatie De Slag bij Hernen is met deze methode gemaakt.

In 2018 ontving Robbie Cornelissen de Fentener van Vlissingen prijs voor zijn verdiensten voor het Utrechtse kunstklimaat en voor de samenstelling en vormgeving van De Line Up in het Centraal Museum Utrecht waarin een overzicht van de tekenkunst van 1950 tot nu werd gegeven.

Art On Paper Brussel wordt voor de vijfde keer georganiseerd in het BOZAR. Vanwege dit jubileum vindt van 22 t/m 27 oktober de eerste Brussels Drawing Week plaats met exposities en activiteiten rond de hedendaagse tekening op verschillende locaties in Brussel: brussels-drawing-week